Pe întreg mapamondul, în ultimele zile ale anului, de obicei oamenii petrec un timp reflectând și încercând să intuiască ce ar putea aduce noul an. Această perioadă este adesea una de auto-reflecție serioasă, când oamenii își fac un bilanț sincer al succeselor, dar și al eșecurilor trecute și încearcă să își planifice anul care vine. În concordanță cu activitatea de până acum a EUvsDisinfo, am decis să avem și noi propria noastră reflecție în legătură cu răsucirile și întoarcerile dezinformării Rusiei din ultimul an.

Pentru canelele de dezinformare pro-Kremlin, 2022 a reprezentat însă încă o ocazie de a distorsiona adevărul și de a pune bazele continuării manipulării informațiilor și în 2023. Haideți să ne uităm puțin prin globul de cristal al Kremlinului, obișnuit cu o realitate foarte diferită.

Prin globul de cristal

Majoritatea predicțiilor dezinformării pro-Kremlin se axează pe o anumită variație a aserțiunii că Ucraina va pierde războiul și că sprijinul occidental va slăbi. Unii susțin că Europa face presiuni asupra Kievului să își recunoască înfrângerea în fața Rusiei din cauza unor presupuse nemulțumiri crescânde în legătură cu refugiații ucrainieni din Europa. Firește că înspăimântarea populației din UE cu baubaul refugiaților nu este decât un alt truc vechi din manualul de dezinformare pro-Kremlin. Acest discurs ignoră, în mod convenabil, faptul că Europa a primit cu brațele deschise milioane de refugiați ucrainieni și că UE s-a angajat, de curând, să furnizeze Ucrainei asistență în valoare de 18 miliarde EUR.

Alții își imaginează un tablou apocaliptic pentru Europa dacă aceasta va continua să se împotrivească Rusiei și să refuze să negocieze în termenii Rusiei. Destul de curios este că dezinformatorii pro-Kremlin caută să dovedească, chipurile, căderea inevitabilă a Occidentului, susținând că majoritatea comunității mondiale vede acțiunile Rusiei în Ucraina într-o lumină pozitivă. Lucrurile nu stau însă deloc așa. 143 de state membre ale Organizației Națiunilor Unite au recunoscut faptul că regiunile Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie sunt ocupate temporar de Rusia în urma agresiunii, încălcând astfel integritatea teritorială, suveranitatea și independența politică a Ucrainei. De asemenea, au solicitat revocarea imediată a acestor acțiuni.

Contrar tuturor așteptărilor

Evaluările pro-Kremlin din 2022 și predicțiile pentru 2023 se împletesc într-o notă de triumfalism închipuit. Sfera informațională pro-Kremlin abundă în afirmații care pretind că Rusia pregătește un avans de neoprit. Sau că plafonarea prețului petrolului va determina prăbușirea piețelor globale ale petrolului și doar Rusia va supraviețui repercusiunilor.

Însă unul dintre propagandiștii pro-Kremlin a dus previziunile sale despre viitor chiar la limita absurdului. Dornic, ca întotdeauna, să răspândească în eter novlimba Kremlinului, dl Medvedev a revărsat asupra urmăritorilor săi de pe Telegram o serie de previziuni dintre cele mai bizare. Mergând de la destrămarea UE până la un război civil în SUA, acestea par prea delirante pentru a putea fi luate în serios. La o privire mai atentă însă, metadiscursul de dezinformare pro-Kremlin al Rusiei, care vede Rusia triumfând contrar tuturor așteptărilor, pare să rezoneze cu unii.

Orice învingător are nevoie și de un personaj negativ pe care să îl înfrunte și să îl doboare, contrar tuturor așteptărilor. Pentru canalele de dezinformare pro-Kremlin, care probabil că simt că lumea nu îi va ierta prea multe Rusiei în 2023, „adevăratul personaj negativ” se regăsește tot mai mult de cealaltă parte a Atlanticului. SUA, care întruchipează frecvent „Occidentul malefic” în retorica propagandiștilor pro-Kremlin, este o țintă predilectă a dezinformării Rusiei, care susține că SUA are planuri ascunse de a distruge Rusia. Ciudat este însă că ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, nu a împărtășit aceeași linie de atac în declarațiile sale recente.

Trecutul este prezentul

Însă cea mai importantă reflecție pro-Kremlin în legătură cu 2022 îi aparține lui Putin însuși, în discursul său anual de Anul Nou. Subiectul principal a fost, inevitabil, războiul, Putin reluând cea mai mare parte a dezinformării Rusiei cu privire la Ucraina. Acesta s-a delectat în a vorbi despre temele recurente mai vechi pro-Kremlin legate de „nazificarea Ucrainei” sau faptul că NATO ar amenința Rusia, însă Putin a folosit discursul și pentru a portretiza brutalitatea Rusiei din 2022 ca fiind, în fapt, o luptă existențială pentru supraviețuirea Rusiei, garantarea suveranității sale și ocrotirea independenței sale reale. A reprezentat un exemplu elocvent de manipulare a informațiilor și de rescriere a istoriei din mers.

Îndeosebi apelurile lui Putin, conform cărora va fi nevoie să se facă sacrificii în 2023, sunt o parte esențială a manipulării informațiilor, probabil pentru a pregăti încă un val de mobilizare în curând. Împreună cu canalele de dezinformare pro-Kremlin care minimizează capacitatea Ucrainei de a avansa pe câmpul de luptă sau afirmațiile neîntemeiate în legătură cu superioritatea Rusiei în materie de armament, aceste apeluri sunt menite să sprijine marea minciună că Rusia este hărăzită să triumfe în Ucraina.

Însă nu totul a fost fanfaronadă și predicții bizare. Kremlinul s-a grăbit și să introducă o mulțime de noi măsuri legislative, ca un „cadou” de Anul Nou, dacă vreți, în aparență pentru a întări securitatea statului și a spori sprijinul oferit celor mobilizați.

Totuși, majoritatea acestor măsuri noi, cum ar fi blocarea site-urilor conținând informații despre producția de armament și muniție a Rusiei, fără a fi necesară o hotărâre judecătorească, sau sancționarea apelurilor la abandonarea îndatoritor civice (a se citi: opoziția față de război) vor face ca mediul informațional să devină și mai obscur și vor „ocroti” deciziile guvernului rus de supravegherea publică și transparență. Firește că toate acestea nu reprezintă decât un instrument clasic de manipulare a informațiilor pro-Kremlin, menit să limiteze accesul la informații și să tulbure apele.

Alte subiecte de pe radarul EUvsDisinfo: