Consultați raportul integral aici (în limba engleză).
Prima ediție a raportului referitor la amenințările de manipulare a informațiilor și de ingerințe din exterior se bazează pe activitatea diviziei Stratcom a Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) din 2022. Este primul de acest tip și poate fi considerat un proiect-pilot. Acesta aplică un cadru inovator elaborat de SEAE, bazat pe cele mai bune practici ale comunității de apărători împotriva FIMI, unui prim eșantion de 100 de incidente FIMI depistate și analizate între octombrie și decembrie 2022. Așadar, nu își propune să ofere o prezentare cuprinzătoare a FIMI în general sau a unui protagonist specific, ci să evidențieze modul în care analiza existentă poate fi îmbunătățită prin această abordare. În acest raport, SEAE utilizează metodologia celor mai bune practici pentru a permite emiterea de judecăți în cunoștință de cauză cu privire la activitățile, protagoniștii și nivelurile de amenințare FIMI în curs. Prin urmare, este un instrument util pentru susținerea unor opțiuni de politici în cunoștință de cauză și bazate pe analize. Principalele constatări ale acestui raport, în baza eșantioanelor utilizate, sunt:
■ Invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina domină activitatea FIMI observată. Ucraina și reprezentanții săi au fost ținta directă a 33 de incidente. În 60 din 100 de incidente, susținerea invaziei a fost principala motivație din spatele atacului.
■ Canelele diplomatice fac parte integrantă din incidentele FIMI. Canalele diplomatice ale Rusiei au frecvent rolul de facilitare a operațiunilor FIMI. Acestea acoperă o gamă largă de subiecte. Și China utilizează canalele diplomatice, vizând în principal SUA.
■ Tehnicile de uzurpare devin mai sofisticate. Protagoniștii ruși recurg la uzurparea identității unor persoane fizice sau a unor organizații internaționale și de încredere îndeosebi pentru a viza Ucraina. Presa scrisă și televiziunile sunt uzurpate cel mai frecvent, stilul unor reviste fiind copiat cu totul.
■ Există o complicitate între protagoniștii FIMI, dar aceasta este limitată. Protagoniștii oficiali ruși au fost implicați în 88 de incidente FIMI analizate. Protagoniștii chinezi au fost implicați în 17. În cel puțin 5 cazuri, ambii protagoniști au fost implicați în solidar.
■ FIMI sunt multilingve. Incidentele nu apar într-o singură limbă; conținutul este tradus și propagat în mai multe limbi. Incidentele s-au petrecut în cel puțin 30 de limbi, dintre care 16 sunt limbi ale UE. Rusia a folosit o varietate mai mare de limbi decât protagoniștii chinezi, dar 44 % din conținutul rus a vizat populații vorbitoare de limba rusă, în timp ce 36 % a vizat populații vorbitoare de limba engleză.
■ FIMI sunt menite în principal să distragă și să distorsioneze. Rusia (42 %) și China (56 %) intenționează îndeosebi să îndrepte atenția spre un alt protagonist sau discurs sau să abată vinovăția („distragere”). Rusia încearcă să modifice cadrul și discursul („distorsionare”) relativ mai des (35 %) decât China (18 %).
■ FIMI rămân în mare parte bazate pe imagini și videoclipuri. Deoarece producția și distribuția imaginilor și materialelor video online sunt ieftine și ușoare, acestea sunt formatele utilizate cel mai frecvent.
Raportul contribuie la implementarea apelului Busolei strategice pentru un Spațiu al datelor FIMI.
Obiectivul SEAE este să ofere comunității de apărători împotriva FIMI o confirmare a fezabilității pentru un cadru comun care să faciliteze împărtășirea unor informații complexe, cu promptitudine și la scară largă. Scopul este ajungerea la o înțelegere comună și formularea unui răspuns colectiv sistematic la FIMI.